Володимир Макуха. Як врятувати «Зелені легені» Херсона

Що буде з парками та скверами Херсона у найближчому майбутньому? Таке питання на фоні останніх подій навколо парку “Ювілейний” викликає песимістичні прогнози. І пов’язане це не стільки з ситуацією навколо цієї поки що зеленої зони міста, а зі ставленням керівництва міста та його депутатського корпусу до збереження та закладання нових ділянок насаджень.

Міста можуть розвиватися тільки за умови збереження природних ресурсів, які забезпечують їхній економічний ріст та якість життя населення. Численні досліждення доводять, що міські парки сприяють моральному вихованню людей, дають можливість для повноцінного сімейного відпочинку, позитивно впливають на стан здоров’я дітей та підлітків” – це невеличкий фрагмент з затвердженної Концепції розвитку парків на території міста, який відображає погляди міської влади та депутатів на зазначену проблему та її важливість для міста і його мешканців. Але, на превеликий жаль, до Херсона і його влади ця концепція ніякого стосунку не має: цитату взято з рішення, прийнятого Одеською міською радою “Про затвердження концепції розвитку парків на території міста Одеси”. 
А що ж Херсон та його народні обранці, невже вони не обізнані з проблемами озеленення міста і не знають, в якому стані його парки, сквери? Аналіз роботи депутатів херсонської міської ради V скликання та прийнятих нею рішень дозволяє зробити висновок, що це не так. 
Яскравий тому приклад – ситуація навколо виділення рішенням Херсонської міськради у жовтні минулого 2009 року ділянки на території парку “Ювілейний” під будівництво торговельно-розважального комплексу. Перед цим було створено декілька тимчасових контрольних депутатських комісій, які, в тому числі, вивчали питання, пов’язані з зеленими зонами міста та необхідністю розробки та прийняття концепції їх розвитку. 
Зокрема, на офіційний запит голови однієї з таких комісій Управлінням регіонального розвитку, містобудування та архітектури Херсонської облдержадміністрації ще у лютому 2009 р. надіслано офіційну відповідь, в якій, зокрема, зазначалося, що “загальна площа парків, скверів та озеленених бульварів Херсона складає 134,4 га і є недостатньою, оскільки їх питома величина в розрахунку на одного мешканця міста майже у 5 разів менша від нормативної. 
Потреба в зелених насадженнях загального значення для територій степової зони складає, при розрахунковій чисельності міста в 300тис.осіб 360га (при нормативі 12м.кв/люд.), а потреба в зелених насадженнях загального користування для житлових районів – 210га (при нормі 7кв.м./люд). Таким чином загальна потреба в озеленених територіях загального користування для міста в цілому становитеме 570га.”
 І далі – “Разом з тим вимушені констатувати, що протягом останніх років у Херсоні спостерігається тенденція до зменшення таких територій.... як наприклад будівництво ТОВ “Амстор” торгівельно-розважального комплексу по Миколаївському шосе, розміщення житлової забудови за рахунок скверу по вул.Нафтовиків... особливе занепокоєння викликає нецільове використанняділянок на території парку ім.Леніна (пам’ятки садово-паркового мистецтва), меморіального парку ім.Ленінського Комсомолу, території зеленої зони, прилеглої до меморіального кладовища по вул.Молодіжній (будівля торгівельного центру “Оскар” споруджена за 1-2 метри від поховань). Про всі ці випадки неодноразово офіційно повідомлялося усім зацікавленим сторонам, але належного реагування до цього часу не відмічено”. 
У цьому ж офіційному листі Управлінням пропонувалось народним обранцям Херсона ввести мораторій на відведення земельних ділянок, зайнятих зеленими насадженнями, та заборонити капітальне будівництво в парках і скверах, як це і передбачено містобудівним законодавством. 
Але, як бачимо, незважаючи на заздалегідь отримані офіційні дані від відповідних профільних управлінь та відомств, депутатський корпус Херсонської міськради приймає протилежні рішення. Одним із прикладів таких рішень є виділення ділянки на території парку “Ювілейний”. 
Тому, поки ще не так давно зелене місто остаточно не перетворилось у заасфальтований та забетонований майдан, необхідно терміново розробити та прийняти “Концепцію розвитку парків, скверів та територій зелених насаджень Херсона”. Враховуючи останні події, які продемонстрували ставлення до цієї проблеми депутатського корпусу міськради, значну роботу у розробці такої концепції має взяти на себе громадськість. Тому мережа громадських організацій Херсонщини готує до депутатів міської ради та міського голови звернення з пропозиціями щодо розвитку парків та скверів міста та введення мораторію на відведення земельних ділянок у зонах насаджень.
Володимир Макуха, 
керівник міської громадської організації “За майбутнє Херсона”
 газета "Вгору", 22 липня 2010 року

Дивися також:

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи