Нові програми та нові партійні флуктуації: презентація передвиборчого дослідження Причорноморського центру

19 жовтня о 12-00 в медіа центрі IPC Херсон (вул. Пилипа Орлика, 30, оф. 33) експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень провели прес-конференцію "Херсон напередодні виборів".

Спікери заходу, Олександр Мошнягул та Артем Чайковський, запропонували учасникам обговорити два важливих питання передвиборчої кампанії:
1. Якість передвиборчих програм парnій, які балотуються до міської ради;
2. Міграція депутатів Херсонської міської ради напередодні виборів.

Аналіз якості партійних передвиборчих програм

Олександр Мошнягул зазначив, що після десятирічної перерви на місцеві вибори повернулись передвиборчі програми. Партії затвердили їх на конференціях одночасно із висуванням кандидатів. Програми будуть оприлюднені в інформаційних буклетах, які виборці побачать в приміщеннях для голосування. Тобто, вони не «для галочки», зміст програм є показником серйозності ставлення політиків до виборців.

Програми затвердили ще у вересні, але, в своїй більшості, кандидати «соромляться» показувати їх виборцям. Тому з текстами програм довелось знайомитись на сайтіЦВК.

За великим рахунком, жодна з оприлюднених передвиборних програм не є такою за визначенням. Скоріше це реєстри обіцянок, адже, в жодній не зазначені шляхи їх виконання. Але зробити повноцінну програму було майже не реально враховуючи вимогу виборчого кодексу (не більше 4000 тисяч знаків тексту).

Контекст програм. На думку експертів тільки 7 з 21 програми (саме стільки партій висунули кандидатів до міськради) мають пряме відношення до Херсону. 
Це передвиборні програми партії «Херсонці», «Нам Тут Жити», «Голос», «Радикальна Партія Олега Ляшка», «Сила Людей», «Партія Шарія» та «Народний Контроль».

До змісту всіх цих програм також є питання (частина пунктів занадто узагальнена), але загалом вони адекватно передають проблеми міста, а більшість обіцянок є конкретними та вимірюваними.

На думку експертів найбільш предметно сформулювали свої обіцянки в партії «Херсонці». В програмі цієї партії зазначені конкретні терміни виконання кожної з обіцянки. Наприклад, протягом трьох місяців прибрати сміття у всіх парках та скверах та протягом року провести реконструкцію вулиці Суворова.

Найбільш популярною темою в 2020 році став благоустрій. 29 обіцянок стосуються прибирання вулиць, парків та скверів, впорядкування дитячих майданчиків, ремонту фасадів будинків, освітлення вулиць тощо.  

Наступна за популярністю тема, соціальний захист (15 обіцянок). Мова йде про пряму допомогу соціально незахищеним громадянам, про якісні медичні послуги, врахування потреб людей з обмеженими можливостями.

14 обіцянок стосується ремонту доріг та модернізації дорожньої інфраструктури. Таким собі сучасним трендом є бажання створювати вело-доріжки. Про покращення роботи громадського транспорту - 13 обіцянок. Транспорт має працювати цілодобово, строго за розкладом і буде збільшуватись переважно за рахунок придбання електробусів.

Часи реально змінюються. Якось на другий план відійшла тема ЖКГ з обіцянками ремонтувати житловий фонд, що було головним трендом 2006 року. Стало менше обіцянок в сфері освіти і стосуються вони тепер майже виключно прозорості розподілу коштів. Не дивлячись на пандемію і карантин, мало згадуються тема охорони здоров’я.

Дивно, що майже не має пропозицій щодо підвищення ефективності роботи самої  влади. Виходить, що з цим питанням у нас все гаразд?

Щодо передвиборних програм інших партій. Вони або обласні, і тільки частково стосуються проблем Херсону, або партії просто скопіювали всеукраїнські тексти, які взагалі не мають відношення до нашого міста.

Але і в деяких обласних програмах ми знайшли цікаві пропозиції, на виконання яких можуть очікувати виборці. Наприклад, «Батьківщина» вже зараз створює новий психічно-неврологічний диспансер і обіцяє надати медичну страховку за рахунок бюджету 100% пенсіонерам міста. Опозиційна Платформа – За Життя обіцяє знизити комунальні тарифи, а Блок Володимира Сальдо створити Фонд підтримки постраждалих від коронавірусу..

Прикро, що у «Слуг Народу», які вважаються одними з електоральних лідерів програма занадто узагальнена і єдиною конкретною обіцянкою є модернізація херсонського аеропорту.

Аналіз міграцій кандидатів напередодні виборів

Вже можна вважати традиційним появу нових політичних сил перед черговими виборчими перегонами. Створюються нові партії, з ними змінюють політичні погляди народні обранці. 

Проте є партії які зберегли не тільки свої назви, та ще й партійний актив – ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» «Наш Край», «Радикальна партія Олега Ляшка».  

На тлі стабільності цих партій, можна виділити топ лояльних до своїх політичних сил депутатів. 

Беззаперечне лідерство цього умовного топу посідає Станіслав Трошин. Він був обраний від ВО «Батьківщина» до Херсонської міської ради у 2010-му році, був обраний від ВО «Батьківщина» до Херсонської міської ради у 2015-му році, та також балотується до Херсонської міської ради у 2020-му. 

Ольга Маренчук, Віктор Шевчук та Юрій Кліментенко залишились лояльними партії «Наш Край». Вони балотувались до Херсонської міської ради у 2015-му році від «Нашого краю», та також балотуються до Херсонської міської ради у 2020-му році від цієї ж політичної сили. Варто зауважити, що Ольга Маренчук та Віктор Шевчук були обрані депутатами у 2010-му році від «Партії регіонів». Ольга Миколаївна, до речі, є депутатом Херсонської міської ради з 2002 року.  В 2006 - 2010 рр обиралася від Блока Юлії Тимошенка. Вперше вона стала депутатом у 2002 році, коли вибори відбувалися ще на мажоритарній основі.Тоді вона була членом Партії регіонів

Чинний депутат Сергій Білоковиленко був обраний до Херсонської міської ради у 2015-му році від «Радикальної партії Олега Ляшка»; у 2020-ому він також балотується до Херсонської міської ради від цієї політичної сили. Юлія Єременко, «Радикальна партії Олега Ляшка»,  зайшла до лав депутатського корпусу Херсонської міської ради під кінець каденції 2015-2020 року. Також вона балотується до Херсонської міської ради у 2020-ому від цієї ж політичної сили.

 Представники ВО «Свобода» Віталій Урбанський та Іван Горланов, що стали депутатами Херсонської міської ради від політичної сили в 2015-ому році, також балотуються від цієї сили у 2020-му.

Трохи інша ситуація є з трансформацією певних політичних партій у умовно нові: Блок Петра Порошенка «Солідарність» у «Європейську Солідарність», «Опозиційний блок» у «Опозиційну платформу – за життя», «УКРОП» у «За Майбутнє». 

Жодний депутат Блоку Петра Порошенка «Солідарність» чинної каденції не балотується до міської ради від «Європейської Солідарності». 

Від «Опозиційної платформи – за життя» до Херсонської міської ради  у 2020-ому балотуються 4 депутати, обрані в раду 2015-го від «Опозиційного блоку»: Антон Хмаро, Станіслав Лисюк, Юрій Марієв, Олексій Заболотний

Єдиний депутат VII скликання від партії «УКРОП» балотується до Херсонської міської ради у 2020-му році від спорідненої «За Майбутнє» - а саме Віталій Богданов (що також є єдиним виключеним депутатом з відповідної фракції міської ради).

12 депутатів Херсонської міської ради VII скликання у 2020-ому році до міської ради не балотуються: 

Дмитро Ільченко (з 2015-2020 депутат від ВО «Батьківщина», в 2020-ом не балотується взагалі), 

Олег Черненко (з 2015-2020 депутат від ВО «Батьківщина», в 2020-ом не балотується взагалі),  

Сергій Жуйков (з 2015-2020 депутат від «Солідарність», в 2020-ом не балотується взагалі), 

Дмитро Іванов (з 2015-2020 депутат від «Солідарність», в 2020-ом не балотується взагалі),  

Валерій Боржков (з 2015-2020 депутат від «УКРОП», в 2020-ом не балотується взагалі), 

Вікторія Борисевич (з 2015-2020 депутат від «УКРОП», в 2020-ом не балотується взагалі),  

Михайло Линецький (з 2015-2020 депутат від «Солідарності», в 2020-ом балотується до Херсонської обласної ради та до Херсонської районної ради від «Слуга Народу»), 

Леонід Ремига (з 2015-2020 депутат від «Солідарності», в 2020-ом балотується до Херсонської районної ради від «Наш Край»),  

Сергій Собчук (з 2015-2020 депутат від «Опозиційний блок», в 2020-ом не балотується взагалі),  

Єгор Устинов (з 2015-2020 депутат від «Опозиційний блок», в 2020-ом балотується до Херсонської обласної ради від «Опозиційна платформа - за життя»), 

В’ячеслав Яременко (з 2015-2020 депутат від «Опозиційний блок», в 2020-ом не балотується взагалі), 

Валентин Сух (з 2015-2020 депутат від «Об’єднання Самопоміч», в 2020-ом балотується до Херсонської обласної ради від «Нам тут жити»). 

Нарешті, розглянемо від яких політичних сил балотуються депутати Херсонської міської ради VII скликання у 2020-му році до Херсонської міської ради: ВО «Батьківщина», «Наш Край», «Блок Володимира Сальдо», «Європейська Солідарність», «За Майбутнє», «Нам тут жити», «Наш край», «Опозиційна платформа – за життя», «Партія зелених України», «Радикальна партія Олега Ляшка», ВО «Свобода», «Слуга Народу», «Херсонці».

До списків ВО «Батьківщина» входять 3 депутати VII скликання: Михайло Чемерис (екс-«Самопоміч»), Євген Матковський (екс-«Свобода»), Станіслав Трошин (ВО «Батьківщина»).

До списків «Блок Володимира Сальдо» входять 5 депутатів VII скликання: власне сам Володимир Сальдо (екс-«Наш край»), Роман Підперигора (екс-«Наш край»), Ігор Семенчев (екс-«Наш край»), Дмитро Больбот (екс-«Наш край»), Ірина Ценкер (екс-«Солідарність»).

До списків «Європейська солідарність» входить 1 депутат VII скликання: Олександр Ложичев (екс-«Свобода»).

До списків «За майбутнє» входять 5 депутатів VII скликання: Сергій Волошинов (екс-«Солідарність), Олег Романюк (екс-«Солідарність), Олександр Кривчун (екс-«Солідарність), Олена Урсуленко (екс-«Солідарність), Віталій Богданов (екс-«УКРОП»).

До списків «Нам тут жити» входять 4 депутати VII скликання: Деніс Бердник (екс-«Самопоміч»), Андрій Дмітрієв (екс-«Самопоміч»), Галина Лугова (екс-«Солідарність»), Катерина Пушкарьова (екс-«Батьківщина»).

До списків «Наш край» входять 7 депутатів VII скликання: Алла Беліченко (екс-«Опозиційний блок»), Юрій Кліментенко («Наш Край»), Артем Кияновський (екс-«Опозиційний блок»), Ольга Маренчук («Наш Край»), Аркадій Подлєсний (екс-«Самопоміч»), Євген Назарян (екс-«УКРОП»), Віктор Шевчук («Наш край»).

До списків «Опозиційна платформа – за життя» входять 5 депутатів VII скликання: Антон Хмаро («Опозиційний блок»), Станіслав Лисюк («Опозиційний блок»), Олена Мазур (екс-«УКРОП»), Юрій Марієв («Опозиційний блок»), Олексій Заболотний («Опозиційний блок»).

До списків «Партія зелених України» входять 3 депутатів VII скликання: Лариса Леонова (екс-«Батьківщина»), Руслан Рубан (екс-«Самопоміч»), Ігор Токарев (екс-«Самопоміч»).

До списків «Радикальна партія Олега Ляшка» входять 2 депутати VII скликання: Сергій Білоковиленко та Юлія Єременко («Радикальна партія Олега Ляшка»).

До списків ВО «Свобода» входять 2 депутати VII скликання: Іван Горланов та Віталій Урбанський (ВО «Свобода»).

До списків «Слуга Народу» входять 3 депутати VII скликання: Оксана Д’якова (екс-«Радикальна партія Олега Ляшка»), Оксана Матусевич (екс-«Наш край»), Юрій Кирилов (екс-«Солідарність»).

До списків «Херсонців» входять 1 депутат VII скликання: Ігор Грек (екс-«Наш Край»).

Окремою категорією потрібно виділити радикальні зміни політичні уподобання депутатів Херсонської міської ради VII скликання: 

Ірина Ценкер (з Блоку Петра Порошенка «Солідарність» до «Блок Володимира Сальдо), Аркадій Подлєсний (з «Самопоміч» до «Наш Край»), Євген Назарян (з «УКРОП» до «Наш край») Олена Мазур (з «УКРОП» до «Опозиційна платформа – за життя»).

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи