Земельне питання: Громадська рада - за вільне укладання договорів під МАФи

На останньому засіданні Громадської ради при Херсонському міському голові було піднято питання про укладання прямих договорів - земельних сервітутів для ділянок міської землі під тимчасовими спорудами ТС (МАФами).
Голова земельного комітету ГР Костянтин Шульга повідомив, що експерти комітету спільно з активістами ГО "Підприємці Херсону" розробили нормативні матеріали проекту рішення міської ради, який дозволить нарешті вільно укладати земельні сервітути з власниками ТС.

В чому сьогодні проблема? В місті немає механізму, який дозволяв би надавати в користування земельні ділянки під ТС на правових засадах.
Через це значна частина тимчасовіих споруд існує в напів легальному стані й не має можливості сплачувати до бюджету кошти за використання міської землі. Такий стан справ може призвести до корупційних дій з боку чиновників, дав підставу міській владі взагалі накласти мараторій на видачу паспортів-прив’язки ТС, а також фактично пригальмував розвиток малого підприємництва.

Тому і виникла необхідність впровадити у Херсоні процедуру укладання земельних сервітутів. Така процедура надає підприємцям можливість проводити інвентарізацію земельних ділянок із внесенням їх до земельного кадастру. Після цього виникають підстави для укладання прямих земельних договорів - сервітутів із власниками ТС.

Громадська рада прийняла звернення до міського голови та до депутатів міської ради з пропозицією впровадити процедуру укладання земельних сервітутів шляхом прийняття відповідного рішення міської ради. 

"Я особисто переговорив з міським головою. На словах він не проти внесення документу на сесію і передав його на вивчення до Департаменту містобудування. Є депутати, які мають намір внести питання на розгляд сесі, наприклад Оксана Дьякова. Нібито є підтримка в депутатському корпусі. Але є серйозне побоювання, що позитивному вирішенню цього питання буде перешкоджати корумповане земельне "лоббі" в раді, яке має вплив на міську владу і не хоче запровадження прозорих відносин у земельній сфері міста. Вважаючи на велике соціальне, економічне та політичне значення цього питання, громадськість міста має справити відчутний вплив на його позитивне вирішення", -
прокоментував голова Громадської ради та керівник Ресурсного центру з розвитку місцевого самоврядування Олександр Мошнягул.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи