Нарешті відбулось засідання Кордради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства

18 квітня відбулось перше в цьому році засідання Координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства при обласній державній адміністрації. Останній раз вона збиралась ще в грудні минулого року. Питань для розгляду накопичилось чимало, адже поки що не оприлюднений Звіт про виконання обласної Програми розвитку громадянського суспільства в 2017 році, та не затверджений План заходів щодо реалізації в області Національної Стратегії з розвитку громадянського суспільства на 2018 рік. Доля цих документів напряму залежить від рішень Коордради.

До речі, ця ситуація не залишились поза увагою експертів. ВГО Асоціація сприяння самоорганізації населення в своєму моніторингу виконання Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства визначила цю затримку як суттєвий недолік, що негативно вплинув на місце нашої області у всеукраїнському рейтингу. В адміністрації пояснюють затягування об’єктивними причинами. Відбувалась реорганізація  підрозділів ОДА, які опікуються питаннями розвитку громадянського суспільства. Але ж від цього не повинно страждати виконання державної політики у дуже важливій сфері.

На засіданні членам Коордради повідомили, що звіт вже давно підготовлений, але зараз заходиться в профільній комісії облради. Вона поки що не приймає звіт до розгляду, бо в ньому не прописані передбачені Програмою показники виконання. Зараз працівники адміністрації спільно з громадськими активістами напрацьовують ці показники.

Щодо Плану заходів з реалізації Нацстратегії на 2018 рік виступив керівник херсонського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Олександр Мошнягул. Він акцентував увагу на тому, що в проекті Плану, розміщеному на сайті ХОДА, не в повному обсязі відображені  головні напрямки Нацстратегії. Наприклад, комплексні заходи по впровадженню процедур демократії участі, по розвитку органів самоорганізації населення та щодо подальшого вдосконалення місцевих Статутів. За цей блок заходів в обласній програмі відповідає Ресурсний центр, і слід зазначити, що виконання звіту за 2017 рік багато в чому базується саме на реалізації цих заходів.

Також в рамках засіданні Коордради відбулася презентація соціологічного дослідження стану розвитку громадянського суспільства, передбаченого обласною програмою, та надана інформація про оголошений конкурс проектів для громадських організацій за кошти обласного бюджету.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи