У Великих Копанях та Чаплинці обговорили необхідність Статуту та правової допомоги

31 травня Олександр Мошнягул, Дементій Бєлий та Олександр Токаленко – експерти херсонського регіонального Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії та херсонського офісу Мережі правового розвитку, що діє на базі ХОО КВУ, провели в Чаплинській та Великокопанівській об’єднаних територіальних громадах круглі столи.

Метою заходу було спілкування з представниками влади та громади ОТГ.

Так, керівник Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Олександр Мошнягул розповів присутнім, що згідно з всеукраїнською Стратегією розвитку громадянського суспільства кожна громада обов’язково повинна мати сучасний Статут. Документ повинен містити історію громади, інформацію про кожне село, а також чітко прописані механізми демократії участі – такі як громадські слухання, обговорення, загальні збори тощо.

За словами експерта, наявність Статуту важлива для міжнародних донорів, адже з нього можна зробити висновок, які взагалі стосунки та настрої в громаді. Експерти херсонського Ресурсного центру запропонували Чаплинській та Великокопанівській ОТГ Статут на основі модельного Статуту, розробленого Асоціацією сприяння самоорганізації населення.

Другим, що запропонували експерти, є пакет документів, які дозволять залучити до надання первинної правової допомоги у громаді адвокатів, юристів, юридичні фірми.

Ці документи допоможуть громадам створити всі умови для надання мешканцям безоплатної правової допомоги, в тому числі за рахунок міжнародних донорських структур.
У громадах сприйняли рекомендації експертів позитивно та домовились про подальшу співпрацю.

Нагадаємо, що херсонський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії працює за підтримки міжнародного фонду «Відродження». 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи