Експерти ХОО КВУ спілкувалися з мешканцями Виноградівської та Тавричанської ОТГ

2 червня Олександр Мошнягул та Олександр Токаленко – експерти херсонського регіонального Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії та херсонського офісу Мережі правового розвитку, що діє на базі ХОО КВУ, провели в Виноградівській та Тавричанській об’єднаних територіальних громадах круглі столи.

Метою заходу було спілкування з представниками влади та громади ОТГ.

Так, керівник Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Олександр Мошнягул розповів присутнім, що згідно з всеукраїнською Стратегією розвитку громадянського суспільства кожна громада обов’язково повинна мати сучасний Статут. Головною складовою в документі є участь громади в управлінні справами, що можливо завдяки нормам місцевої демократії, які передбачені законом «Про місцеве самоврядування», але порядок їх проведення визначається саме Статутом.

На сьогоднішній день у громад Херсонщини або немає Статуту взагалі, або погано прописані механізми місцевої демократії, тому, як правило, вони не використовуються. Наприклад, слухання проводяться за ініціативою міського голови, а не за ініціативою громадськості. Хоча люди активні, коли справа стосується їх проблем, але не використовують механізми, передбачені законом. Регулярно проходять сільські сходи, але рішення, прийняті на них, не мають юридичних підстав. У багатьох статутах збереглися старі недемократичні норми, наприклад, треба писати заяву, щоб потрапити на сесію.

«Треба відходити від сходок, реалізовувати офіційні механізми. Асоціація сприяння самоорганізації населення розробила модельний Статут для громад, ми модернізували його саме для херсонських ОТГ і пропонуємо вам. Прийняття на місцевому рівні нового демокративного Статуту допоможе людям долучитися до прийняття рішень, а владі покласти частину відповідальності на населення», - прокоментував Олександр Мошнягул.

Також він наголосив на тому, що Статут – це візитівка громади, у ньому повинна бути прописана історія громади, інформація про кожне село. Наявність і демократичність Статуту важлива для міжнародних донорів, адже з нього можна зробити висновок, які взагалі стосунки та настрої в громаді.

Керівник РЦ навів приклад Кочубеївської ОТГ, якій експерти Ресурсного центру допомогли прийняти сучасний демократичний та Стратегію. Як результат, громада підтримала фінансування від декількох фондів, зараз впроваджує бюджет участі.

Потім перед представниками ОТГ виступив Олександр Токаленко, який презентував пакет документів , які дозволять залучити до надання первинної правової допомоги у громаді адвокатів, юристів, юридичні фірми.

Ці документи допоможуть громадам створити всі умови для надання мешканцям безоплатної правової допомоги, в тому числі за рахунок міжнародних донорських структур.

У Виноградово з необхідністю вище описаних документів погодились одноголосно. Проте голова смт. Брилівки запитала, як залучити громаду до участі в громадських слуханнях, адже у Брилівці мешканці досить пасивні й мало людей ходить на подібні заходи. Голова РЦ Олександр Мошнягул відповів, що потрібні історії успіху – спочатку треба організовувати слухання самим, показувати, що вони реально можуть щось змінити. А потім люди й самі почнуть проявляти активність, як це сталося в Херсоні.

У Тавричанці до ідеї прийняття Статуту поставились спочатку досить скептично, адже тамтешніх жителів наразі більше турбують земельні питання й вони не вірять, що прийняття якогось документу справді змінить щось на краще. Але все-таки представники влади взяли запропонований Статут для опрацювання й будуть його вивчати.

Нагадаємо, що херсонський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії працює за підтримки міжнародного фонду «Відродження». 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи